Anderstalige kinderen, jongeren en volwassenen leren op een creatieve manier Nederlands dankzij Zomerbabbels.

Voor de zesde keer op rij organiseerde de stad Sint-Truiden tijdens de zomervakantie een reeks Zomerbabbels. Met dit educatief-recreatief programma helpt de stad samen met enkele partners en vrijwilligers om de taalachterstand van anderstalige kinderen, jongeren en hun ouders op een creatieve manier dicht te rijden.

Tijdens de zomervakantie lopen anderstalige kinderen, jongeren en volwassenen die thuis weinig Nederlands spreken vaak opnieuw een taalachterstand op. Dit staat een vlotte start van het nieuwe schooljaar vaak in de weg. Om deze periode te overbruggen organiseerde de dienst Integratie ook dit jaar weer een reeks ‘Zomerbabbels’ in samenwerking met het Huis van het Kind.

De Zomerbabbels zijn geen saaie lessen maar creatieve en ontspannende workshops waarbij de deelnemers de kans krijgen om hun Nederlands te oefenen en bij te schaven. Met de Zomerbabbels hebben we twee doelen voor ogen: enerzijds willen we anderstaligen de kans bieden hun mondelinge taalvaardigheid te onderhouden en te verbeteren en anderzijds maken de deelnemers kennis met het lokale vrijetijdsaanbod. Aan dit integratieproject hebben de voorbije maand maar liefst 200 inwoners deelgenomen, we mogen dus weer van een succes spreken

-Schepen van Integratie Hilde Vautmans. 

Ruime waaier taalervaringen

Op donderdag 29 juli werden de partners, vrijwilligers, workshopbegeleiders en de lesgevers in de bloemetjes gezet. De deelnemende kinderen, jongeren en volwassenen werden op het feestelijk afsluitmoment getrakteerd op een lekker ijsje.

“Door de samenwerking tussen verschillende diensten en partners kunnen we de anderstalige kinderen, jongeren en volwassenen een ruime waaier aan taalervaringen bieden. Het Nederlands vlot beheersen is een belangrijke troef in ons onderwijs en op de arbeidsmarkt. Door hier extra op in te zetten, helpen we hen beter te integreren en bieden we hen toekomstperspectieven,” besluit schepen van Integratie Hilde Vautmans.

Bron Sint-Truiden

V.R