Campagne diefstalpreventie: Groeten uit je tuin

“Nu de Coronamaatregelen teruggeschroefd worden en er terug meer mensen hun “kot” zullen verlaten en op vakantie vertrekken, leek het ons aangewezen om de diefstalpreventietips extra onder de aandacht te brengen.”, aldus burgemeester Patrick Lismont. 

“Ongemerkt binnenkomen was uiteraard wel lastiger tijdens de Coronamaatregelen. We merken sinds 2020 dan ook een enorme daling in het aantal woninginbraken (111) en die trend zet zich dit jaar verder (tot nu toe 25 feiten). Met deze campagne willen we vooral de burgers attent houden.” zegt korpschef Steve Provost.

“Met deze campagne willen we onze inwoners aansporen om hun woning inbraakveilig achter te laten als ze op reis gaan.”, zegt burgemeester Dries Deferm. “Het zijn vaak kleine dingen die een wereld van verschil kunnen maken.”

Het campagnebeeld toont een inbreker die juist buit gemaakt heeft in een woning van een gezin dat afwezig is, en daarna zelfs geniet van een drankje in de tuin.

Lees verder onder de video.

Via verschillende kanalen van de lokale politie Sint-Truiden – Gingelom – Nieuwerkerken, de stad Sint-Truiden en de gemeenten Gingelom en Nieuwerkerken, zal het campagnebeeld met preventietips tegen woninginbraken verspreid worden. Er werd ook een postkaart ontwikkeld, die tijdens evenementen, zoals onder andere de zaterdagmarkt, uitgedeeld zal worden. Daarnaast werd er ook een filmpje voorzien waarin een van onze diefstalpreventieadviseurs uitlegt hoe je je eigen woning veilig kan achterlaten en welke eenvoudige maatregelen je kan nemen om de woning te beveiligen vooraleer je met vakantie vertrekt. Denk maar aan het afsluiten van alle deuren en ramen, materiaal veilig opbergen, je woning een bewoonde indruk geven, afspraken maken met de buren, …

Wie wil, kan ook gratis afwezigheidstoezicht aanvragen bij de politie. Zo kunnen onze politiemensen helpen een oogje in het zeil te houden. Daarnaast kan er diefstalpreventieadvies aangevraagd worden. Onze experten doen dan samen met de bewoner een rondgang van de woning en maken een veiligheidsdiagnose.

-Jelle Engelbosch, waarnemend burgemeester.

“Tot slot willen we ook nog eens het belang benadrukken om verdachte situaties steeds te melden via de juiste kanalen. Indien je een verdachte persoon of situatie ziet, bel onmiddellijk 101. Op deze manier kan een politieploeg onmiddellijk een kijkje komen nemen.”, besluit korpschef Steve Provost.

V.R