Zorg voor voldoende afkoeling voor je huisdier. Hier volgen een paar tips.

Onze liefste huisdieren zien af door de warmte. Anders dan wij, kunnen zij veel minder goed tegen de hoge temperaturen. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn.

Bij hoge temperaturen laat je je dier NOOIT achter in de auto. Ook niet ‘maar heel even’ en ook niet met de ramen open. Zelfs met de ramen open kan het heel snel, extreem warm worden in de auto. Oververhitting kan een dier doden en dat gebeurt veel vaker dan dat je zou denken.

Katten

Katten zijn zelfstandiger dan honden en zoeken zelf de koelste plekjes op in of rond je huis. Zorg er toch voor dat ook zij zeker een koel plekje ter beschikking hebben en er voldoende drinkwater in de buurt is. Geef je kat ook de mogelijkheid om je koele huis binnen te kunnen.

Honden

Op hun voetzooltjes na hebben honden geen zweetklieren. Een hond kan dus enkel hijgen om zijn warmte kwijt te raken. Gelukkig zwemmen veel honden graag, dus is dat een perfecte manier om af te koelen. Zorg daarnaast ook voor voldoende schaduw en vers drinkwater.

Het lijkt evident, maar veel baasjes blijven de fout maken: laat je hond niet achter in je wagen! De temperatuur loopt er enorm snel op en zelfs een open raam of een schaduwplekje kunnen uitdroging niet voorkomen. Vermijd ook lange wandelingen in de volle hitte. Ook uitkijken met de warme stenen en tarmac zodat de kussentjes van de pootjes niet verbranden. Laat je hond liever ’s morgens of ’s avonds uit. Minder evident: let op dat je hond niet verbrandt. Honden met een dunne vacht kunnen namelijk ook verbranden, dus smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnecrème.

Konijnen en fretten

Konijnen en fretten zijn erg gevoelig voor warmte. Konijnen mogen niet in een omgeving boven 24°C zitten. Bij fretten kunnen temperaturen boven 30°C fataal zijn. Houd ze dus koel. Zorg bij konijntjes voor extra drinkbakjes. Bij een drinkfles moeten ze teveel moeite doen en daar krijgen ze dan te weinig uit.

Vogels

Zet een vogelkooi nooit in de volle zon, zeker als het zo warm is als vandaag. Als je vogel zich graag verfrist in het water, geef hem hier dan zeker de mogelijkheid door vers water te voorzien. Hou er ook rekening mee dat warmte opstijgt. Als je kooi dus in de lucht hangt, kan je overwegen om deze op de grond te zetten.

Deel dit bericht: