Kastkunst zorgt voor kleur in het stadscentrum van Sint-Truiden

Enkele centrumstraten van Sint-Truiden krijgen extra kleur. Een elftal elektriciteitskasten zijn omgetoverd tot heuse kunstwerken. Lokale professionele kunstenaars en leerlingen van de Academie Haspengouw beeld bundelden de krachten om van saaie en lelijke elektriciteitscabines kunst te maken. De creaties zijn allemaal te ontdekken tijdens een gloednieuwe stadswandeling.

Elektriciteitscabines zien er doorgaans onaantrekkelijk uit. Vaak staan ze in schril contrast met de omgeving of de gebouwen waar ze tegen zijn geplaatst. Voor een aantal van deze cabines in het stadscentrum van Sint-Truiden is dat nu verleden tijd.

“Met het project Kastkunst geven we kunstenaars de mogelijkheid om deze saaie maar functionele objecten te gebruiken als canvas voor hun kunstwerk. Zo worden zelfs de elektriciteitscabines in de stad aantrekkelijk én leuk om te ontdekken. Artiesten hebben er kleurrijke en creatieve kunstwerken van gemaakt. Van schilderwerken met tropische vogels tot creaties met glittertape of stencilart. De aangepakte cabines liggen allemaal in de Stationsstraat, de Stapelstraat en de Luikerstraat. Bezoekers van onze stad kunnen alle werken ook tijdens een wandeling bekijken” , legt schepen van openbare werken en nutsleidingen Ingrid Kempeneers uit.

“Bij dit project werken we samen met artistiek talent van eigen bodem. Professionele Truiense kunstenaars doen dit samen met leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld. Die unieke kruisbestuiving heeft niet alleen voor prachtige kunstobjecten in de openbare ruimte gezorgd, ze geeft ook extra prikkels aan de leerlingen. Bovendien worden alle creatievelingen ook betrokken bij het verfraaien van het stadscentrum. Onder meer Eric Goossens, Steven Vandervelpen, Wim de Mulder, Planet Bebop en Kore Hermans nemen deel aan het project”, voegt schepen van cultuur Jurgen Reniers toe.

“Dit bijzonder initiatief zal zeker opvallen bij bewoners, horecabezoekers en shoppers. Onze gezellige straten zijn er nog mooier en aantrekkelijker door geworden”, besluit waarnemend burgemeester en schepen van stadsverfraaiing Jelle Engelbosch.

Iedere elektriciteitscabine is voorzien van een QR-code die doorverwijst naar meer info over het werk en de betrokken artiest. Je kan de wandelroute vanaf nu ontdekken op www.debogaard.be.