De beste buren vind je in Sint-Truiden!

Beter een goeie buur dan een verre vriend. Zo luidt het gezegde. Maar hoe goed kennen we onze buren? Weet jij wie er boven, onder of naast je woont? Tijdens ‘De dag van de Buren’, vandaag op 28 mei 2021, wil de stad Sint-Truiden iedereen stimuleren om zijn buren en buurt beter te leren kennen en beter te maken.

Goede buren zorgen voor elkaar met een glimlach of een vriendelijk woord. Ze steken een handje toe waar dat nodig is of zetten zich in voor hun buurt. Jaarlijks organiseert de stad, samen met de buurtcomités op de ‘De dag van de Buren’ allerlei activiteiten om buren samen te brengen en eenzaamheid te doorbreken. Omwille van de coronamaatregelen verloopt het dit jaar kleinschalig & coronaproof.

Aan de hand van een strip, een stickeractie en digitale posters… wil de stad Sint-Truiden iedereen ervan bewust maken dat er niet veel nodig is om een goede buur te zijn. Vaak zijn het kleine gebaren, zoals een ‘goeiemorgen’, die al een groot verschil maken. Bovendien kost het weinig moeite.

Goede buren, goede buurten
“We vinden het belangrijk om het buurtgevoel voldoende in de kijker te zetten. Deze sensibiliseringscampagne is gemaakt op maat van elke doelgroep en zal via diverse kanalen gecommuniceerd worden”, aldus schepen van wijk-en dorpszaken Jurgen Reniers. “Via het infoblad verspreiden we een sticker “Mènne geboer is de beste!” die je kan plakken op je brievenbus of je raam om een complimentje aan je buren te geven. Een andere actie is het nomineren van een beste buur. Deelnemers maken kans op een exclusief ‘beste buur t-shirt. Allebei campagnes waarin mensen elkaar positief benaderen.”

Zorgzame buurten
De stad Sint-Truiden start ook met het project ‘Zorgzame Buurten’. Dit project wil ervoor zorgen dat iedereen in elke buurt of wijk van Sint-Truiden in de toekomst mee is, kan genieten van sociaal contact en terecht kan bij de juiste instanties en diensten met zijn of haar hulpvragen.

“Samen met Samenlevingsopbouw RIMO Limburg willen we als lokaal bestuur de komende jaren nog meer inzetten op onze wijken en dorpen. We starten dit jaar in Gorsem, Duras en Runkelen. Eerst onderzoeken we de behoeften in de buurt, daarna roepen we buren op om een aanspreekpunt te zijn voor dorpsgenoten in kwetsbare situaties”, aldus schepen van lokaal sociaal beleid Pascy Monette. “Als stadsbestuur kunnen we het centrum en de dorpen aangenaam inrichten, toch zijn het de mensen die een buurt doen leven. Zij zijn het hart en creëren zorgzame buurten.”

De sticker en strip vind je in het infoblad van deze maand. Een goede buur nomineren kan via www.sint-truiden.be/buurtwerking Met deze actie maak je kans op een exclusief ‘beste buur-t-shirt’.

Bron tekst/foto’s Stad Sint-Truiden

V.R