‘GALERIE ROXY’, een online sketchprogramma in het Limburgs dialect

Vorige vrijdag lanceerde Theater De Roxy uit St-Truiden ‘GALERIE ROXY’, een online sketchprogramma in het Limburgs dialect.  De respons is enorm.  Dit tv-genre wordt duidelijk gemist door het publiek in de gewone televisieprogrammering!  De makers Gunter Reniers en Yves Caspar geven tekst en uitleg.

Yves Caspar: “De verplichtte theaterpauze van bijna 15 maanden zorgde inderdaad voor enkele verrassingen.  We wilden ons publiek ‘warm houden’ voor onze voorstellingen.  Daarom bedachten we enkele ideeën die we konden filmen en uitzenden via ons Youtube kanaal en onze facebookpagina.”

“Het begon voorzichtig in de zomer van 2020 met ‘Alle 5 op een rij”, vertelt Gunter Reniers.  “Een talkshow van 60 afleveringen waarin ik 10 bekende Haspengouwers interviewde over hun leven en werk aan de hand van de zintuigen.  We filmden in ons eigen theater, zonder publiek maar mèt boeiende gasten.  Zo konden we o.a.  Luc Appermont en Simon Mignolet strikken.  Dat zette de show meteen op de kaart!”

“Daarna volgden 10 afleveringen van ‘Reizen Johan’”, gaat Yves verder.  “Een satire op ‘Reizen Waes’.  Johan is één van mijn favoriete Roxy-personages.  Ik speel Johan al sinds onze opening in 2011.  Het personage komt regelmatig terug in enkele komedies.  In ‘Reizen Johan’ bezoek ik als Johan enkele Truienaars die een opvallende hobby of beroep hebben.  Het programma was onmiddellijk een plaatselijk kijkcijfersucces met meer dan 20.000 kijkers voor de allereerste aflevering.

Ondertussen deed ook de stad St-Truiden beroep op de Roxy-diensten.  Gunter :”Inderdaad, voor de fruitnocturnes bedacht ik ‘Noëlla ziet haar peren’ een komische docu-fictie kortfilm over de geschiedenis van de Haspengouwse fruitteelt.  Omwille van corona werden deze wandelingen uitgesteld en kan u ze nog bijwonen de volgende weken.  Tijdens die wandeling ziet u de film in verschillende korte delen.  Alle info vindt u op de site van de stad.”

“En toen kwam GALERIE ROXY”, zegt Yves. “Een idee dat al lang rijpte.  Korte sketches in het Limburgs dialect, dat bestond nog niet.  Comedyreeksen zoals ‘De Kampioenen’ en ‘De Kotmadam’ blijven het goed doen op TV.  Vroegen waren er veel meer sketchprogramma’s zoals ‘Gaston & Leo’ en ‘Oei Jacques’ maar de laatste jaren wordt dat eigenlijk niet meer gemaakt.  Onbegrijpelijk!  De mensen kijken massaal en wij amuseerden ons kostelijk tijdens de opnames op verschillende mooie plekjes in de fruitstad.” 

Nieuwe afleveringen van “Galerie Roxy” verschijnen nog op 14, 21 en 28 mei, telkens vanaf 16u op de facebookpagina en op het Youtube kanaal van Theater De Roxy.

“Maar we zijn toch ook heel blij dat we ons geliefde publiek weer écht kunnen zien vanaf half juni!  Daar gaat niets boven: live contact, echte reacties, …. We kijken er met het hele Roxy-team enorm naar uit!”, besluit Yves Caspar. 

Voor de volledige programmatie van Theater De Roxy  en voor het kopen van tickets surft u naar www.deroxy.be.  Tickethouders van de voorstellingen ‘Bingo’ en ‘De Scheve Schaats’ worden persoonlijk op de hoogte gebracht van de nieuwe speeldata.

Guy Carré

Inlichtingen : info@deroxy.be of 0477/694311 (Gunter Reniers)

Bron tekst/foto’s ROXY