Ontdek de rijke geschiedenis van Sint-Truiden met de handige stadsgids en de vernieuwde Trudopas.

De voorbije weken lokten de prachtige bloesems in de Truiense boomgaarden een massa toeristen. En ook na de bloesemperiode is er heel wat te beleven in en rond de hoofdstad van Haspengouw. Vanaf 1 mei gidst het handige nieuwe stadsplan in zakformaat je langs de mooiste bezienswaardigheden, de leukste plekjes om even te ontspannen en de gezelligste horecazaken in Sint-Truiden. Bovendien krijg je met de vernieuwde Trudopas toegang tot 7 historische pareltjes, waarover je telkens meer uitleg vindt in het compacte stadsplan.

Sint-Truiden is een stad met bijzonder veel troeven. Je kan er tot rust komen tussen de uitgestrekte boomgaarden, prachtig historisch erfgoed bezichtigen, ravotten met de kinderen, gezellig shoppen, heerlijk gastronomisch genieten en nog veel meer. Om bezoekers wegwijs te maken in de veelzijdige hoofdstad van Haspengouw biedt Toerisme Sint-Truiden vanaf 1 mei 2021 een gloednieuw stadsplan aan.

Stadsplan in zakformaat

Vanaf 1 mei kan elke bezoeker op ontdekking gaan in de hoofdstad van Haspengouw met het nieuwe, overzichtelijke én informatieve stadsplan. De handige vouwkaart geeft je in één oogopslag een volledig overzicht van alle bezienswaardigheden en monumenten mét bijhorende uitleg. Ook nuttige diensten, speelpleinen en recreatiemogelijkheden, parkeerplaatsen en fietsknooppunten in en rond het centrum zijn terug te vinden in het nieuwe stadsplan. Op die manier krijgen bezoekers alle informatie in een handig zakformaat voor een fantastisch bezoek aan Sint-Truiden. 

Sleutel tot historische parels
Samen met het compacte stadsplan werd ook de Trudopas in een nieuw kleedje gestoken.

“Als 6de monumentenstad van Vlaanderen hebben we heel wat te bieden op vlak van erfgoed en monumenten. Met deze pas ontvang je een code die je toegang geeft tot 7 belangrijke monumenten in onze stad: abdijtoren, crypte, Kapucijnenkapel, kerk van Guvelingen, Academiezaal, Keizerszaal en Festraetsuurwerk. In het nieuwe stadsplan is ruimte voorzien om de Trudopas op te bergen waardoor je meteen alles op zak hebt om de prachtige ‘Stadsvestenwandeling’ van 3 km of de boeiende ‘Visit Sint-Truiden Monumentenwandeling’ van 6 km te ontdekken,” zegt schepen van Toerisme Hilde Vautmans.


“Elk jaar kan je trouwens op 1 mei gratis een Trudopas afhalen bij de dienst Toerisme,” zegt burgemeester Veerle Heeren. “Op 9 december 1975 woedde een hevige brand in de abdij, de historische kern waarrond onze Trudostad vorm kreeg. Na een lange restauratie werd op 1 mei 2005 de torenruïne terug opengesteld voor het publiek. Om dit te herdenken bieden we bezoekers jaarlijks op 1 mei een gratis Trudopas aan waarmee ze ons historisch erfgoed kunnen ontdekken en bewonderen.”

Bron tekst/foto’s Stad Sint-Truiden

V.R