Bloesempracht lokt heel wat toeristen naar Sint-Truiden

De uitgestrekte boomgaarden, getooid in prachtige bloesems, lokken jaarlijks heel wat bezoekers naar de Hoofdstad van Haspengouw. Tijdens de paasvakantie mocht Sint-Truiden ook dit jaar, ondanks de frissere temperaturen en de coronamaatregelen, heel wat bloesemtoeristen ontvangen. Een goede start van het toeristisch seizoen.

April is bloesemmaand in Haspengouw. De fruitbomen hullen zich in een prachtig bloemenkleed en dat lokt elk jaar heel wat kijklustigen. Ook dit jaar vonden bezoekers tijdens de paasvakantie vlot hun weg naar de hoofdstad van Haspengouw om deze natuurpracht te bewonderen.

Grote aantrekkingskracht

“De aantrekkingskracht van onze ontluikende bloesems blijft enorm groot. Vanaf het online gaan van de bloesemmeter, bij het begin van de lente, bezochten al meer dan 52.461 surfers de bloesemmeter om de natuurpracht van thuis uit te bewonderen of om het ideale moment voor hun uitstap of ‘staycation’ tussen de bloesems te plannen,” zegt schepen van Toerisme Hilde Vautmans.

Dichtbijhuisvakantie

Heel wat bezoekers trokken met hun gezin naar Sint-Truiden voor een dichtbijhuisvakantie in de rustige natuur. De vele logies in Sint-Truiden waren tijdens de paasvakantie dan ook voor bijna 80% volgeboekt. Het laatste weekend van de paasvakantie waren zelfs bijna alle logies volledig volzet. Ook het kampeerautotoerisme is dit jaar sterk toegenomen. Alle camperplaatsen waren tijdens het laatste weekend van de paasvakantie volzet.

“Sint-Truiden, staat meer dan ooit op de kaart als hoofdstad van Haspengouw. Het is duidelijk dat we in deze periode een favoriete bestemming zijn voor heel veel landgenoten”, vertelt schepen van Toerisme Hilde Vautmans.

Extra beleving in fiets- en wandelgebieden

Door de coronamaatregelen werden alle bloesemactiviteiten noodgedwongen geannuleerd, maar er zijn heel wat manieren om met je eigen bubbel te genieten van al het moois dat Sint-Truiden te bieden heeft. Veel mensen kiezen ervoor om al wandelend of fietsend op ontdekking te gaan tussen de bloeiende boomgaarden.

In Sint-Truiden kan je eenvoudig een kwalitatieve fiets huren in het fietsafhaalpunt aan het station of in het nieuwe fietsafhaalpunt Fruit Valley Hof van Stayen. Beide locaties zijn centraal gelegen en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer of met de wagen. Heel wat toeristen maken dan ook dankbaar gebruik van dit aanbod. De wandel- en fietskaartenverkoop bij de dienst Toerisme kende een duidelijke stijging en ook de downloadpagina van wandelkaarten op de website van toerisme werd maar liefst 4807 keer bezocht.

De verhuur van E-scooters, Twizy’s, Vespa’s, nostalgische geitjes, e-bikes en gewone fietsen bereikte dit weekend een hoogtepunt.

“We zorgen ook voor extra beleving in onze fiets- en wandelgebieden. Zo kan je met je gezin op zoek gaan naar drie reuzenstoelen die onze fruitreuzen zijn verloren. Als je de stoelen vindt, maak dan zeker een leuke foto en deel deze op sociale media met #reuzenleuksinttruiden. Zo leg je dit onvergetelijke moment vast en maak je bovendien kans op een leuke verrassing,“ aldus nog schepen Hilde Vautmans.

Het mooiste moet nog komen

“De bloesems van de perenbomen zijn momenteel al open. De volle bloei van de late kersen verwachten we eind volgende week. Dan zijn de appelaren aan de beurt, zij dragen hun roze bloemetjes allemaal rond 22 april. We hebben dus nog topvooruitzichten!” besluit burgemeester Veerle Heeren.

Meer info is terug te vinden op www.visitsinttruiden.be.  

Bron tekst/foto’s Stad Sint-Truiden

V.R