Winnaars Literaire Prijzen van de Stad Sint-Truiden zijn bekend

Elk jaar kunnen de Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden rekenen op heel wat deelnemers. In 2020 werden echter alle verwachtingen overtroffen en ontving de bibliotheek een record aantal inzendingen. Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een prijsuitreiking te organiseren. Daarom zullen de prijswinnaars vanaf donderdag 28 januari (Gedichtendag) wekelijks in de kijker gezet worden.


“Elk jaar organiseert de stad Sint-Truiden in samenwerking met de literaire jury’s de Literaire Prijzen van de stad Sint-Truiden, een schrijfwedstrijd voor jongeren en niet-gevestigde auteurs. De schrijfwedstrijd is intussen aan zijn 44e editie toe. Of het door de eerste lockdown kwam, weten we niet, maar we zijn heel tevreden dat we voor alle wedstrijdonderdelen samen  488 inzendingen mochten ontvangen van 276 deelnemers. Ook bij de jongeren kregen we maar liefst 94 inzendingen binnen van 47 deelnemers. Niet alleen Vlaamse deelnemers, maar ook weer schrijvers uit Nederland zonden hun gedicht of kortverhaal in,” zegt schepen van Cultuur, Jurgen Reniers.

Winnaars

De winnaar van de Poëzieprijs voor jongeren 2020 is Kathelijne Coussement (19 jaar) uit Opwijk met het gedicht De beeldhouwer. In de categorie kortverhaal – jongeren werd Karen Deprettere (16 jaar) uit Sint-Niklaas de laureaat met het kortverhaal De ontsnappingspoging van een kunstenaar. De 44e Guido Wulms-prijs voor poëzie, waarvoor maar liefst 276 inzendingen toekwamen, gaat naar Leen Raats uit Hasselt met het gedicht Leegstand. De 39e Hendrik Prijs-prijs voor kortverhaal gaat dan weer naar Het ei van Koen Vandenborne uit Leuven.

“We zijn best fier op het resultaat van onze schrijfwedstrijd. Het gaat hier om kleine geldprijzen, maar we merken dat door de jaren heen vele winnaars later zijn doorgebroken in het genre ofwel op één van onze podia hebben gestaan. Het is vooral dank zij het goede werk van de juryleden, die dit zeer deskundig en volledig op vrijwillige basis doen, dat dit schrijftalent ontdekt wordt,” aldus schepen van cultuur Jurgen Reniers.

Jong talent
“Het is fijn dat ook heel wat jongeren hun schrijftalent ontdekken en durven deelnemen aan deze wedstrijd. Door het grote succes lanceren we ook de nieuwe website www.literaireprijzen.be , zodat mensen nog sneller de weg vinden naar onze schrijfwedstrijd. Zo hopen we de komende jaren nog meer schrijvend talent te ontdekken”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

Door de corona-maatregelen is het niet mogelijk de winnaars tijdens een prijsuitreiking in de bloemetjes te zetten. Maar de bibliotheek en de stad zetten ze vanaf 28 januari (Gedichtendag) wekelijks in de kijker op hun Facebookpagina. Daar maak je kennis met alle winnaars en hun ingezonden werk. Wil je zelf je kans wagen? Neem dan zeker een kijkje op de website www.literaireprijzen.be. Daar ontdek je alle prijswinnaars van de afgelopen editie en vind je meer info over het wedstrijdreglement. Deelnemen aan de editie van 2021 kan tot 31 mei 2021.