Stad Sint-Truiden, naar aanleiding van de sluiting van Kleuter- en Basisschool Schuttershof, bundelen we de belangrijkste vragen en antwoorden in deze FAQ.

Waarom is kleuterschool- en basisschool Schuttershof gesloten?
Kleuter- en basisschool Schuttershof in de Tichelrijlaan in Sint-Truiden sluit gedurende tien dagen de deuren nadat er een aantal leerlingen en leerkrachten positief testten op corona. Bij twee leerkrachten gaat het om een besmetting met de Britse coronavariant. De school heropent de deuren maandag 1 februari.

Waarom sluiten de andere scholen niet?
Enkel de kleuter -en basisschool Schutterhof sluit. Dit is beslist na uitdrukkelijk advies van het Agentschap van Zorg en Gezondheid op basis van de huidige gegevens. Een team van experten van het agentschap Zorg en Gezondheid, het CLB, ELZ Haspengouw en de veiligheidscel van de stad Sint-Truiden volgen de situatie nauw op.

Wie moet in quarantaine?
Situatie 1: Nog geen testuitslag of een negatieve test? Alle leerlingen en personeelsleden van het Schuttershof moeten 10 dagen in quarantaine. De ouders, broers of zussen van die leerlingen of de gezinsbubbel van de personeelsleden moeten niet in quarantaine. Dit is de geldende regel van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Situatie 2: Een positieve test? Alle leerlingen of personeelsleden met een positieve test moeten in quarantaine. Ook gezinsleden van leerlingen of personeelsleden met een positieve test moeten in quarantaine. Ook zij zullen zich moeten laten testen.

Wat als mijn kind contact had met iemand die op school zit in kleuterschool- en basisschool Schuttershof?
Indien je kind in contact kwam met iemand die besmet is, dan zullen de contacttracers je hiervan op de hoogte brengen.

Waarom geldt hier 10 dagen quarantaine in plaats van 7 dagen?
Omdat het hier gaat over de Britse variant van het coronavirus waarvoor de quarantainemaatregel door de hogere overheid verlengd is naar 10 dagen.

Wat betekent quarantaine?
Quarantaine betekent dat je je preventief afzondert, om een mogelijke verspreiding van het coronavirus te beperken. Isolatie betekent dat je thuis blijft als je ziek bent of positief testte op het coronavirus.

Mijn kind kwam op de schoolbus in contact met kinderen van Tutti Frutti of van kleuterschool- en basisschool Schuttershof?
Tot de resultaten bekend zijn van de kinderen die woensdag getest worden bekend zijn, worden zij volgens de richtlijnen van de overheid niet beschouwd als hoog risicocontact. Wanneer een kindje besmet blijkt, wordt de contacttracing in gang gezet.

Wat met contacten die gelegd zijn met leerlingen van kleuterschool- en basisschool Schuttershof tijdens naschoolse activiteiten?
Vanaf woensdag worden alle leerlingen van kleuterschool- en basisschool Schuttershof getest. Indien een kind positief test, treedt de contacttracing in werking en wordt de hobbyclub of academie op de hoogte gesteld. Van daaruit wordt dan verder gekeken wie mogelijk een hoog risicocontact had.

Hoe gebeurt de opvang op internaat van leerlingen van kleuterschool- en basisschool Schuttershof?
Het internaat blijft open. Woensdag worden alle leerlingen getest. In afwachting van de test gaan de leerlingen van kleuterschool- en basisschool Schuttershof  in quarantaine in het internaat.

TUTTI FRUTTI

Zijn alle vestigingen van Tutti Frutti gesloten?
Neen, enkel de vestiging in het centrum sluit 10 dagen lang. Omdat de personeelsleden preventief in quarantaine gaan, kunnen we geen opvang organiseren op een alternatieve locatie.

Moeten de kinderen die op Tutti Frutti centrum zaten in quarantaine?
Neen. Enkel de kinderen (6+) van kleuter- en basisschol het Schuttershof moeten in quarantaine en worden getest.

De begeleidsters bij Tutti Frutti centrum hebben een hoog risicocontact gehad met de kinderen van het Schuttershof. Daarom gaat Tutti Frutti centrum 10 dagen in quarantaine en tijdelijk dicht, zodat alle personeelsleden getest kunnen worden.

TESTING
Hoe zal de testing gebeuren?
Alle leerlingen en personeelsleden van kleuter- en basisschool het Schuttershof ontvangen een uitnodiging om zich op woensdag 20 januari te laten testen. Dit geldt enkel voor de leerlingen en personeelsleden, niet voor de ouders.

Klopt het dat dit enkel geldt voor leerlingen ouder dan 6 jaar?
Dit klopt.

Waar zal de testing plaatsvinden?
Het testcentrum bevindt zich in de Trudo sporthal. Het adres van de sporthal is Sint-Jansstraat 26. Enkel de leerlingen begeleid door één ouder en de personeelsleden die de oproep ontvingen zullen getest worden.

Bron, Stad Sint-Truiden

V.R