Brief van een moe en machteloos gestreden kleine zelfstandige (kapper) aan de regering

Beste regering,

Ik moet spijtig genoeg een paar zaken schrijven waar ik niet van weet waarom jullie deze beslissing genomen hebben.

In december hebben we 10% gekregen van ons omzetcijfer van 1/11 tot en met 15/11 2019Gisteren heb ik het bericht gekregen dat we terug 10% krijgen voor de resterende zes weken berekend op inkomsten van 16/11 tot en met 31/12 2019.Heel simpel uitgerekend, is dat 1000€ voor elke 10 000€ Zijn jullie van deze wereld ? Hebben jullie een besef hoeveel een handelspand kost per maand? Om nog maar te zwijgen van de vaste maandelijkse kosten en de personeelskosten.

Plus moeten we minsten twee kwartalen onze sociaal lasten betaald hebben, anders hadden we geen recht op overbruggingsrecht van ons eigen sociaal secretariaat. Dus vloeit er minimum nog eens 800€ per kwartaal terug naar jullie.

Ook btw en belastingen moeten betaald worden, en zoals jullie het zelf zeggen, uitstel is natuurlijk geen afstel.

Het ziet ernaar uit dat we in januari niet meer mogen openen, en ik heb net bericht gekregen dat we vanaf 1 februari maar 1200€ overbruggingsrecht meer krijgen.

Ook mogen wij niks meer verkopen, ander vervalt dit recht. Ik denk wel dat de meeste onder jullie beseffen dat je van dit niet kan leven.Dit is mijn tweede maand dat ik geen loon kan onttrekken, want alles wat ik heb is voor mijn zaak.

De banken geven geen uitstel meer, want er waren teveel aanvragen in het voorjaar, en als je er toch pertinent opstaat, gaat jou dat natuurlijk centen kosten, onder de noemer; dossierkosten!

Ik weet niet meer hoe we hier door moeten, en ik ben zeer diep teleurgesteld dat België zijn kleine zelfstandige laat rotten…Ik hoop dat jullie, diegenen die aan de macht zijn beseffen dat jullie één voor één moordenaars zijn van dromen, van gezinnen, van relaties, van gevestigden waarden, maar vooral van hardwerkenden mensen…..Ik hoop ook dat je op een dag mag voelen wat ik elke dag voel, van boosheid naar onmacht, van angst naar waanhoop en alles kapot zien gaan waar ik jaren voor gewerkt heb, op een paar maanden…..Of hebben jullie geen gevoelens of empathie?

Ik hoop dat jullie een geweten hebben of zelf verstand, en even kijken naar dat zelfmoordcijfers bij ons….Jonge ondernemers die uit het leven stappen met gevolgen die decennia lang gaan doorsudderen….De medische kosten die oplopen, en toch durven jullie nog ons een sociaal tarief geven, zodat wij naar de psychiater kunnen, terwijl deze mensen hun wachtlijsten mijlenlang zijn.Een hele economie gaat kapot, maar uiteindelijk weet ik dat jullie de rekening gaan presenteren aan iedereen ……Dit in één van de duurste regeringen ooit en dat tijdens bijna een jaar van pandemie !Ik ben beschaamd in jullie plaats,

Een moe en machteloos gestreden kleine zelfstandige…. (geschreven door een kapper )