Het Begijnhof is de mooist versierde kerstbuurt van 2020

Niet kerstbomen maar mensen makende warmste en mooiste kerstbuurten.  
De voorbije weken gingen de buurtcomités in Sint-Truiden nog meer dan andere jaren aan de slag om van hun buurt of straat een mooie kerstbuurt te maken. Mooi ingerichte en gezellig verlichte buurten zorgen voor extra warmte in deze moeilijke en donkere tijd, waarin we minder sociale contacten hebben dan we gewoon zijn. De stad Sint-Truiden ondersteunt deze actie en organiseerde daarom een wedstrijd waarin alle buurten konden meedingen naar de titel van ‘mooiste versierde kerstbuurt’. De titel ging uiteindelijk naar Het Begijnhof.2260 gratis kerstbomen verdeeld onder 85 buurten uit Sint-Truiden.

Een eerlijke verdeling van 2260 kerstbomen onder 85 buurten en een oproep naar creativiteit en duurzaamheid. Daarmee riep de stad Sint-Truiden buurtcomités op om sfeer en gezelligheid in de straten te creëren. Aan die vraag werd massaal gevolg gegeven. Het resultaat: verassing en originaliteit!
Duurzame kerstversiering
“Buurten konden zelfs een premie van 125 euro aanvragen op voorwaarde dat ze duurzame kerstversiering zouden gebruiken voor de kerstsfeer in hun buurt of straat (houten kerstbomen van afvalpaletten, kerststerren, kerstkransen, raamtekeningen, led-kerstlichtjes,…).  Zeven buurten volgden hiermee het voorbeeld van Velm die dit idee in 2019 lanceerden en in totaal gebruiken dit jaar vijftien Truiense buurten alternatieve duurzame versiering in plaats van echte bomen,” legt  schepen van Milieu Ingrid Kempeneers uit.Mooist versierde buurt valt in de prijzen
“Sint-Truiden is een warme stad en zeker in deze donkere periode van het jaar vinden we het belangrijk dat onze buurten en straten extra gezellig zijn. Daarom organiseerden we de wedstrijd ‘mooist versierde kerstbuurt’. Deelnemende buurten stuurden enkele foto’s en een motivering in via via het platform SinttruidenSolidair en afgelopen weekend ging een jury de inzendingen ter plaatse bekijken,” legt schepen van Buurtwerking Jurgen Reniers uit.
Het Begijnhof is mooist versierde kerstbuurt van Sint-Truiden
De jury ging op pad langs de deelnemende buurten en beoordeelde de deelnemende buurten op hun samenwerking, gebruik van duurzame materialen, gezelligheid en originaliteit. Ze was unaniem in haar besluit. “Het Begijnhof is de  mooist versierde kerstbuurt van Sint-Truiden 2020: de omgeving is warm, gezellig en origineel. Je hebt zin om hier te wandelen en je te laten verrassen door de leuke en creatieve versieringen.” De tweede prijs gaat dit jaar naar de Waterstraat in Velm. Zij maakten meer dan 200 houten kerstbomen van wegwerppaletten. De derde prijs is voor de Boomgaardenstraat, die laat zien hoe je met verschillende materialen , mooie en duurzame kerstbomen kan bouwen.Behalve de titel, krijgt het Begijnhof ook een gratis straat- of buurtconcert van een Truiense muziekgroep tijdens hun eerstvolgende activiteit.“Het was ongetwijfeld geen gemakkelijke opdracht voor de jury. De straten in de stad en de dorpen zijn prachtig versierd. Sint-Truiden geeft licht, kleur en gezelligheid. Zoals wij Truienaars zijn: gezellig”, besluit burgemeester Veerle Heeren.
Bron tekst/foto’s Stad Sint-Truiden