Truiense buurtcomités bieden 80-plussers een luisterend oor en hulp waar nodig.

Het stadsbestuur van Sint-Truiden onderneemt verschillende acties om het hoofd te bieden aan de vele uitdagingen die de coronacrisis met zich meebrengt. Sommige groepen in onze samenleving vergen bijzondere aandacht omwille van hun kwetsbaarheid, zoals 80-plussers. De stad Sint-Truiden roept buurtcomités en Samana’s op om 80-plussers in hun buurt of straat een coronaveilig ‘voordeurbezoekje’ te brengen onder het motto ‘Maak van jullie buurt een warmere buurt’.

Sint-Truiden is een stad met een hoog aantal senioren. Op dit moment wonen er 2135 senioren ouder dan 80 thuis. Zij verdienen extra aandacht in deze moeilijke periode. Daarom roept de stad Sint-Truiden buurtcomités en Samana’s op om, op veilige afstand, een voordeurbezoekje te brengen aan 80-plussers in hun straat of buurt om een babbeltje te slaan of een helpende hand te bieden waar mogelijk.

Sociaal isolement

“In het voorjaar organiseerden we al een belronde bij de 80-plussers om te peilen naar hun welzijn. Dit werd zeer positief onthaald. De wintermaanden die nu aanbreken, zijn vaak een uitdaging voor ouderen. De dagen worden korter en kouder, de gebruikelijke winterkwaaltjes steken de kop op en deze winter vormt de heersende Covid-19-pandemie een extra uitdaging. Ouderen behoren tot de risicogroep van het coronavirus maar ze lopen hierdoor ook een verhoogd risico om in sociaal isolement terecht te komen”, zegt schepen van Sociale Zaken Pascy Monette.

Voordeurbezoekje op veilige afstand
De stad Sint-Truiden wil daarom extra aandacht aan deze kwetsbare doelgroep schenken. Alle 80-plussers krijgen een brief in de brievenbus waarin het nummer van het ContactCenter van de stad, de boodschappendienst en alle thuiszorgdiensten waarop ze beroep kunnen doen, worden aangegeven. Dit kan een antwoord bieden op een aantal praktische problemen waarmee ze te maken kunnen krijgen nu ze misschien weinig of geen beroep kunnen doen op buren of naaste familie.

Bron tekst/foto Stad Sint-Truiden

V.R