15 parkeerplaatsen in Sint-Truiden ingepalmd op ‘Park(ing) Day’

Na het gigantische succes van de eerste editie nam Sint-Truiden op vrijdag 20 september opnieuw deel aan ‘Park(ing) Day’. Inwoners vormden die dag publieke parkeerplaatsen in de binnenstad om tot gezellige plekjes. Tussen 9u en 17u viel er op en rond de Grote Markt een heleboel te beleven.

Op ‘Park(ing) Day’ bouwen ontwerpers, kunstenaars en andere mensen met lumineuze ideeën voor één dag parkeerplaatsen om tot kleine publieke parken. Het project startte in San Francisco en is inmiddels uitgegroeid tot een beweging in honderden steden, verspreid over ruim 30 landen.

Levenskwaliteit 
Ook in Sint-Truiden kregen creatievelingen op vrijdag 20 september opnieuw de kans om een betalende parkeerplaats op een originele manier in te richten. Op zo’n 15 verschillende parkeerplaatsen aan de Stapelstraat, Luikerstraat en andere locaties in het centrum doken er tal van bruisende activiteiten op.

“Als stadsbestuur vinden we het fantastisch dat al deze verfrissende initiatieven letterlijk een plaats hebben gevonden in Sint-Truiden. Dat er zoveel inschrijvingen zijn, maakt duidelijk dat ook de achterliggende ideeën van ‘Park(ing) Day’ leven onder onze burgers. De Truienaar is begaan met de levenskwaliteit in de stad en wil hier een bijdrage aan leveren”, aldus burgemeester Veerle Heeren.  

‘Green city spots’
“Zo trakteerde een kinderkoor bezoekers onder meer op een streepje muziek, gaf ons cultuurcentrum een voorsmaakje van enkele van hun voorstellingen, zette de milieuraad een actie op rond windmolens en liep er een tentoonstelling van verschillende leerlingen over het milieu. Ook als schepencollege gaven we trouwens het goede voorbeeld en organiseerden we zelf een vergadering op de parking van het stadskantoor”, vertelt schepen van Leefmilieu Ingrid Kempeneers. 

“Op drie van de locaties installeerden we zelf ook zogenaamde ‘green city spots’. Dat zijn mobiele groene oases met veel planten en zitbankjes. Die laten we bovendien drie weken lang staan. Na een evaluatie van het gebruik ervan, zullen we vervolgens bekijken of we het concept ook kunnen uitbreiden op andere locaties op ons grondgebied”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch.

Geef een antwoord