Lokaal dienstencentrum ‘Het Binnenhof’ feestelijk ingehuldigd.

Op vrijdag 29 oktober 2021 opende woonzorgcentrum Den Akker in samenwerking met de stad Sint-Truiden het gloednieuwe lokaal dienstencentrum ‘Het Binnenhof’ in het voormalige kerkgebouw Onze-Lieve-Vrouw van Fatima in de Halmaalwijk. ‘Het Binnenhof’ zal zich specifiek richten tot vereenzaamde inwoners en mensen met een beginnende zorgbehoefte. Buiten de openingsuren wordt de accommodatie ter beschikking gesteld aan bewoners en verenigingen uit de buurt.

Woonzorgcentrum Den Akker bestaat al 25 jaar en wil zich verder integreren in de buurt. Door de oprichting van een lokaal dienstencentrum in de voormalige OLV van Fatima-kerk wil het woonzorgcentrum, in samenwerking met de stad Sint-Truiden, alle Truienaren een plek bieden waar ze terecht kunnen voor laagdrempelige ontmoeting en zorg. Lokaal dienstencentrum ‘Het Binnenhof’ opende vandaag de deuren voor een feestelijk inloop-en kennismakingsmoment.

Herbestemming kerk
De kerk Onze-Lieve-Vrouw van Fatima is een niet-prioritaire kerkgebouw. Dit wil zeggen dat er geen misvieringen meer plaatsvinden. Via een kerkbeleidsplan gaat het stadsbestuur op zoek naar mogelijkheden voor her- of nevenbestemming van dergelijke kerkgebouwen.

“Voor het kerkje van OLV van Fatima – dat dateert uit 1997 – lagen er enkele opties op tafel, maar de piste voor een lokaal diensten- en ontmoetingscentrum bleek meteen het meest logisch. Zo krijgt het voormalige kerkgebouw een sociale invulling ten dienste van de buurt. Deze plannen werden in maart 2018 voorgesteld aan de buurtbewoners. Zij kozen toen ook meteen de naam ‘Binnenhof’ voor het centrum”, vertelt schepen van Kerkraden Jo François.

Tweede dienstencentrum in Sint-Truiden
“Sint-Truiden heeft vanaf vandaag twee dienstencentra op haar grondgebied die nauw zullen samenwerken. Het eerste dienstencentrum, het Cicindriahuis, is al een gekende ontmoetingsplaats waar alle inwoners van Sint-Truiden dagelijks terecht kunnen voor een babbel en een drankje. Het nieuwe dienstencentrum in de Halmaalwijk zal zich vooral richten op Truienaars met een beginnende zorgbehoefte en inwoners die nood hebben aan sociaal contact. De deuren staan open voor iedereen die wil komen babbelen, een kop koffie drinken of de krant lezen. Daarnaast biedt het centrum activiteiten aan waardoor mensen comfortabel in hun eigen buurt kunnen blijven wonen. Dit maakt van het Binnenhof de ideale partner in strijd tegen mogelijke vereenzaming”, zegt schepen van Sociaal Beleid Pascy Monette.

Activiteiten voor de hele buurt
“Het nieuwe dienstencentrum is een mooie, multifunctionele open ruimte die zich ook perfect leent tot de organisatie van buurtgerichte activiteiten”, gaat schepen van Buurtwerking en Senioren Jurgen Reniers verder. “Daarom zullen buurtbewoners en verenigingen uit de buurt na de openingsuren eveneens gebruik kunnen maken van de accommodatie. Op die manier bevordert het dienstencentrum de sociale samenhang in de hele buurt en werken we samen met WZC Den Akker aan een zorgzame buurt.”

LDC Het Binnenhof, Binnenhof 10/1, 3800 Sint-Truiden | 011 78 58 75 of 0499 29 63 96.
Meer info over de verhuur van de accommodatie aan verenigingen en de tarieven via ldchetbinnenhof@wzcdenakker.be of 011 78 85 75.

Bron Stad Sint-Truiden

V.R