Sint-Truiden by Lights pakt uit met extra beleving voor jong en oud (+14 foto’s)

Sint-Truiden by Lights is intussen een vaste waarde in Sint-Truiden geworden. De avondwandeling langs de feeëriek verlichte gebouwen van Vlaanderens zesde monumentenstad lokt elk jaar duizenden bezoekers. Een magische wandeling met eigen bubbel bleek ook het voorbije jaar de ideale gezinsuitstap te zijn. Door het grote succes wordt Sint-Truiden by Lights verlengd tot het einde van de krokusvakantie en staan er nog enkele unieke edities met extra beleving op het programma. 

Wandelen werd tijdens de coronacrisis massaal herontdekt als ideale vrijetijdsbeleving. Of je nu houdt van wandelingen in de prachtige Haspengouwse natuur of liever de authentieke gebouwen en monumenten in het stadcentrum ontdekt, in Sint-Truiden kan het allemaal op je eigen tempo en op een coronaveilige manier. Sint-Truiden by Lights is dit jaar dan ook weer een erg populaire avondactiviteit.

Extra beleving

“Door de coronamaatregelen werd het traditionele programma met edities van Sint-Truiden by Lights by Music aangepast en werd naar nieuwe manieren gezocht om extra beleving te creëren. Zo zal er op zaterdag 16 januari van 18 tot 22u een speciale editie plaatsvinden met extra lichtbeleving. Op verschillende plekken langs de route (Kazernevest, Begijnhof,  Hoge Veser, Naamsevest en Plankstraat) zullen de wandelaars kunnen genieten van unieke lichtcreaties. Het buurtcomité van het Begijnhof organiseert die avond ook een take-away van warme dranken. Vrijwilligers van de Sint-Kristinascouts zorgen ervoor dat alles op een veilige manier verloopt. Daarnaast zal de verlichting op zondag 14 februari volledig in het teken van Valentijn staan. Neem je geliefde dus zeker mee naar de romantische Sint-Truiden by Lights & Love-wandeling,” zegt schepen van Toerisme Hilde Vautmans.

Queeste by Lights

“Bij de start van de herfstvakantie in 2020 pakten we bovendien uit met een leuk nieuwtje. We stippelden op de Sint-Truiden by Lights-route een toffe zoektocht uit voor kinderen. Bij de dienst Toerisme kunnen ze een schatkaart kopen en hiermee op zoek gaan naar de oplossingen van de vragen. Zo ontdekken ze telkens een andere letter waarmee ze een geheime code vormen. Die geeft toegang tot de schatkist waar een leuke schat op hen wacht. De tocht is weer een nieuwe variant binnen ons uitgebreide queesteaanbod”, gaat schepen van Toerisme Hilde Vautmans verder.

“Sint-Truiden by Lights is de ideale gezinsuitstap. De Queeste by Lights was dan ook meteen een schot in de roos. Op 2 maanden tijd werden maar liefst 350 exemplaren van de schatkaart voor de kinderqueeste verkocht en deze loopt nog tot het einde van de krokusvakantie,” zegt burgemeester Veerle Heeren. “De komende jaren investeren we zeker verder in deze fantastische belevenis voor jong en oud en gaan we op zoek naar nieuwe, creatieve invullingen van het programma.”

Sint-Truiden by Lights en de Queeste by Lights lopen nog tot en met 21 februari 2021 elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond van zonsondergang tot 23u. Tijdens de krokusvakantie brandt de verlichting elke avond vanaf zonsondergang. Het wandelplan van Sint-Truiden by Lights is gratis af te halen bij de dienst Toerisme of je kan het plan downloaden op www.sinttruidenbylights.be. De schatkaart voor de kinderqueeste kan je voor 1 euro afhalen bij de dienst Toerisme, stadhuis Grote Markt.  

Wandel in jouw bubbel, hou voldoende afstand, draag een mondmasker en respecteer de voorgeschreven veiligheidsmaatregelen.

Bron tekst/foto’s Stad Sint-Truiden

V.R